Praattherapie voor trauma: onvoldoende

Dit blogartikel heb ik geschreven vanuit mijn geleefde ervaring en met behulp van ChatGPT. Onderaan lees je de bronnen die hiervoor gebruikt zijn.

Hoewel praattherapie, nuttig kan zijn bij het aanpakken van trauma, is het niet altijd voldoende om trauma volledig te helen. Dit komt omdat trauma niet alleen cognitieve en emotionele gevolgen heeft, maar ook fysieke en neurobiologische* gevolgen kan hebben die verder gaan dan alleen verbale communicatie. Trauma kan een diepgaand effect hebben op het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de regulatie van fysiologische processen zoals de hartslag, ademhaling en spijsvertering. Traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot een overactivering van het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de "vecht- of vluchtreactie", en een onderdrukking van het parasympathische zenuwstelsel, dat betrokken is bij rust, herstel en genezing. Dit kan leiden tot symptomen zoals chronische angst, hypervigilantie en flashbacks. Het is belangrijk om therapieën te gebruiken die zich richten op de fysieke en neurobiologische effecten van trauma. Deze therapieën werken vaak door cliënten te helpen contact te maken met hun lichaam en fysieke sensaties, en door hen te helpen hun zenuwstelsel te reguleren en te kalmeren. Op deze manier kan het lichaam opnieuw leren om te ontspannen en te herstellen van de fysieke en emotionele effecten van trauma. Dus, hoewel praattherapie nuttig kan zijn als onderdeel van een behandeling voor trauma, is het vaak niet voldoende om de diepgaande effecten van trauma volledig te helen. Het is belangrijk om een holistische benadering te nemen die ook gericht is op het lichaam en het zenuwstelsel, om alle effecten van trauma te kunnen aanpakken.

*Neurobiologische effecten verwijst naar de veranderingen die plaatsvinden in het zenuwstelsel als gevolg van een bepaalde gebeurtenis, ervaring, behandeling, of stof. Deze effecten kunnen betrekking hebben op de structuur, functie, of communicatie van neuronen en andere cellen in het zenuwstelsel.

Deze uitleg is samengesteld uit een combinatie van kennis van wetenschappelijke artikelen over traumatherapie en de neurobiologische effecten van trauma, zoals het artikel "The Impact of Trauma on the Nervous System: A Focus on the Autonomic Nervous System and Polyvagal Theory" van Arielle Schwartz en het artikel "EMDR: A Review of Its Efficacy and Mechanism in the Treatment of PTSD" van Benjamin E. Caldwell, boeken en artikelen geschreven door experts op het gebied van traumatherapie, zoals Bessel van der Kolk's "The Body Keeps the Score" en Peter Levine's "In an Unspoken Voice" en websites en bronnen van gerenommeerde organisaties, zoals de American Psychological Association en de National Institute of Mental Health, die informatie verstrekken over de behandeling van trauma.