Waar wil je meer over weten?

Loslaten met je adem

Created with Sketch.

Dit pareltje van een tekst komt uit het artikel  In die uitademing alles loslaten – Badgastenkerkje (j-p.nl) van J.P. van der Meij.

"Wij kunnen in het leven niet ontkomen aan de negativiteit die ons persoonlijk aangaat, en die ook onze medemensen, de natuur en de aarde zelf beïnvloedt. Die negativiteit kan op verschillende manieren invloed hebben, in kleine of ook in grote vormen. We kunnen dat op een directe manier meestal niet voorkomen. Maar we kunnen wel verhinderen dat de reactie, de geestestoestand of gevoelstoestand die dit oproept ons langdurig blijft belemmeren soepel te functioneren. Daarom moet je kunnen uitblazen en in die uitademing alles loslaten: elke spanning of negativiteit met de uitademing weg laten vloeien.

Als er een probleem is, of dat nu klein is of groot, zijn er zijn twee dingen die je niet moet doen: bij de pakken neerzitten of een revolutionaire houding aannemen, want deze beide houdingen kunnen alleen maar tijdelijke verbetering brengen en bestaande problemen steken dan op nieuwe manieren de kop op. Revoluties hebben in de geschiedenis alleen maar tijdelijke veranderingen gebracht en ze hebben op het economische, maatschappelijke en menselijke vlak veel leed en onrust veroorzaakt. Maar met een volkomen passieve houding wordt er ook niets bereikt. 

Wat zou er dan nodig zijn? Passieve weerstand. Passieve weerstand betekent: trachten ergens doorheen te komen door gewoon door te gaan met leven."

Ik interpreteer dit als: doe wat je kan om de wereld een fijnere plek te maken. Je hoeft niet de hele wereld te dragen. Verandering vindt plaats, waarschijnlijk langzamer dan je hoofd wilt, maar het vindt echt plaats. Doe wat je kan en ontspan wetende dat er miljoenen mensen zijn die net als jij doen wat ze kunnen om van de wereld een veiligere en fijnere plek te maken.

Anticonceptie (tip van mij: kies voor natuurlijk en niet hormonaal)

Created with Sketch.

Over Anticonceptiemiddelen had ik heel graag meer informatie hierover willen hebben als meisje.

Bespreek met je huisarts of gynaecoloog de mogelijkheden en weet dat er natuurlijke anticonceptiemethoden zijn. Dit zijn methoden waarbij een vrouw haar menstruatiecyclus volgt om haar vruchtbare periode te identificeren en de man en vrouw voorzichtig zijn met geslachtsgemeenschap tijdens die periode.

In een cyclus van 28 dagen is een vrouw gemiddeld maar 6 dagen vruchtbaar. Over het algemeen is een vrouw het meest vruchtbaar rond de tijd van de ovulatie, die plaatsvindt in de middenfase van de menstruatiecyclus. De exacte timing van de vruchtbare periode kan echter variëren. Omdat sperma enkele dagen kunnen overleven in de vrouw, kan geslachtsgemeenschap enkele dagen vóór de ovulatie ook tot zwangerschap leiden. Daarom wordt de vruchtbare periode vaak beschouwd als de periode van ongeveer vijf dagen vóór de ovulatie tot één dag na de ovulatie.

Ik kwam hier pas achter toen ik 26 was!

Als je goed je menstruatiecyclus volgt en bijv. ook nog een barrièremiddel gebruikt zoals de condoom, is de kans op ongewenste zwangerschap heel klein en is het dus niet nodig om hormonen te slikken die een effect hebben op je brein.

Wil je meer weten over o.a. natuurlijke anticonceptie?
Cycluswijs organiseert events gericht op de menstruatie cyclus, vruchtbaarheid, natuurlijke (anti-)conceptie & vrouwelijke gezondheid.

Green Renaissance

Created with Sketch.

De mensen van Green Renaissance zijn mijn favoriete documentaire makers.

Ze maken kleine filmpjes (va  max. 10 min) die je weer in contact doen komen met je menselijkheid:  https://www.greenrenaissance.co.za/

Spiritualiteit en het spirituele ego

Created with Sketch.

Roos Vonk en Natasha van den Akker hebben twee super goede artikels geschreven over spiritueel egoïsme, die ik iedereen heel erg aanraad. 

"De NewYorkse rabbi en auteur Alan Lurie schreef hierover een mooie column in The Huffington Post. Werkelijke spiritualiteit maakt mensen kwetsbaarder en ontvankelijker voor de gevoelens van anderen, schreef hij. Immers, spirituele training is gericht op ’wakker’ worden: volledig aanwezig zijn in de realiteit van hier en nu. Dit betekent ook dat je meer, en wezenlijker, wordt geraakt door anderen, doordat je ego met al z'n belangetjes er niet meer tussen staat. De spirituele narcist is juist mínder gevoelig en meer met zichzelf bezig." 
- stukje uit het artikel van Roos Vonk

"De realiteit is dat we als spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben, onvolmaakt zijn. Maar het belangrijkste is om nederigheid, openheid en de bereidheid om eerlijk te zijn tegen onszelf te beoefenen, deze eigenschappen zijn de beste verdediging tegen spiritueel egoïsme en narcisme."
- stukje uit het artikel van Natasha van den AkkerVerbinding

Created with Sketch.

Hoe bewuster ik word, hoe dieper ik liefde ervaar, maar ook hoe dieper ik verdriet ervaar.

Iets wat me heel erg raakt is dat we geconditioneerd zijn om te geloven dat het niet erg is om alleen te wonen.

Ik geloof écht dat we niet gemaakt zijn om alleen te wonen.

Ik nodig je uit: zoek de verbinding op, laat aan  anderen zien wie je bent. Het is eng, het is menselijk, maar het is zo nodig om gevoed te worden op het diepste niveau.


Natuurvolkeren

Created with Sketch.

"Menselijk lijden is onnatuurlijk.
Mensen worden bewust (of onbewust) uit hun kracht gehaald.
Natuurvolkeren hebben geen GGZ nodig.
Het is onze samenleving die uit balans is.
Weer natuurlijk leven zal de GGZ overbodig maken."

Bekijk hier een kort filmpje van Kiva over de Wisdomkeepers.

Lees hier over de Council of the elders van Seeds of Wisdom.
Wetenschap

Created with Sketch.

Hier is een stukje over wetenschap uit het artikel van J.P. van der Meij, wat ik onder de aandacht wil brengen. Leven is geen wetenschap, leven is wiebelig en swieberig – Badgastenkerkje (j-p.nl)

"Hallo hee, kun jij het je nog herinneren? Dat je met wetenschap niet één maar twee kanten uit kunt? Ofwel word je bevangen door de illusie van zekerheid en van superieure kennis ofwel volg je de wetenschap op dat andere wetenschappelijke spoor, het spoor dat eigenlijk de authentieke geest van wetenschap is en je ziet dan hoe wetenschap met steeds grotere zekerheid toont dat de realiteit fundamenteel onzeker is. En dat het menselijk verstand ultiem altijd tekort schiet om de fenomenen die zich aandienen te begrijpen en te verklaren.

De kronkelende slang in het logo van de arts als symbool van vernieuwing. Resultaten van een dokter zijn werk zijn zo ongewis dat een arts in zijn beroep juridisch geen prestatieverplichting heeft maar een zogenoemde inspanningsverbintenis.

Wanneer gepretendeerd wordt dat wetenschap zekerheid is en men zich er aan gaat vastklampen dan begeeft ´wetenschap´ zich op het terrein van religie en verlaat het de wetenschap. Het leven is niet zeker, niet rigide, niet vast. Het leven is onzeker en iemand die intelligent is blijft altijd ongewis." 

Ik hou van mij

Created with Sketch.

Een prachtig liedje vol humor en wijsheid. Luister het hier

De kritieke massa 

Created with Sketch.

Dit is een stukje uit het artikel "Het nulpunt - het einde of een nieuw begin?" van Sanne Burger.
www.sanneburger.com

Het is de moeite waard om het helemaal te lezen op haar pagina.

De kritische massa

Het maakt alle verschil, weet ik nu. Afgescheidenheid is een illusie die versterkt wordt door de afschuwelijke normen en waarden die ons opgedrongen worden door een maatschappij die ons zo traumatiseert en tiranniseert dat we voor ons 28e zo verzwakt en eenzaam zijn dat we nauwelijks nog een stap zetten. En het is waar: alleen redden we het niet. Alleen de tribe is sterk genoeg. En wat ik nu weet is dit: de ware tribe is groeiende. Miljoenen mensen hebben elkaar al gevonden en het gaat steeds sneller. Het accelereert. Binnen een paar jaar zullen we de critical mass bereiken en zal alles veranderen – ten goede! Alle krachten die tegen het leven, de waarheid en de liefde zijn, zullen ontmaskerd en ontmanteld worden.

Sanne Burger
Unividuals

Created with Sketch.

Ik vond een sticker op een vuilnisbak in Amsterdam. Unividuals stond er op. Ik ben blij dat ik heb opgezocht waar het voor staat.

The Unividuals may have been an art project that sparked a philosophy or the other way around.
But one central idea has always been part of it and that is exactly that: One.
There is no you and me, there is only this.

It stands for the belief that the universe is some sort of organism. As a consequence, everything is part of the body of a creature we couldn’t begin to understand. In an effort to understand and to feel like we control our own destiny human beings throughout history have been working tirelessly to create a high-stakes game that, by definition, only a few can win.

But in the theory of oneness, one cannot win if others lose, one cannot harm others without hurting oneself. Therefore those that win this game we made up, end up losing in the end. There is no equilibrium in our little made-up world.
The tradition of building society in terms of the higher and lower class, race, and titles is embedded so deep that we forgot we made all of it up, it’s our fairy tale.

But if we can’t understand what we’re a part of, we will never understand ourselves.

Inspirerende videofragmenten van 1 minuut

Richard de Leth te gast bij Lotgenoten Podcast

Geneeskunde en Oosterse geneeswijzen
Lichaam en geest zijn één

Welvaartsziekten

Orthomoleculaire geneeskunde

Spirituele crisis


“We change the world not by what we say or do but as a consequence of what we have become.” David Hawkins.